Blog:

Interview 15-jarig jubileum Rajan

Published on mrt 31, 2021
By Tom / Marketing & PR

Jubilarissen worden steeds zeldzamer en al helemaal als het gaat om een 15-jarig dienstverband. In 2006 gestart en inmiddels 15 jaar in dienst: Rajan Rajaratnam is de naam. Begonnen als broekie en inmiddels getrouwd, vader van twee zoons en een ervaren software design engineer. Maar naast zijn technische kennis staat Rajan toch vooral bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter. Altijd bereid om iemand te helpen, staat voor iedereen klaar en niet te vergeten.. altijd met een glimlach! Tijd om terug te blikken.

Hoe kijk je terug op de afgelopen 15 jaar?

Vooral met een trots gevoel. Toen ik begon had ik een jaar werkervaring opgedaan bij een ander bedrijf en vooral web gerelateerd. Pas bij Fourtress ben ik gericht gaan kijken welke richting ik op wilde en is de keuze voor Java gemaakt. Meteen kwamen er leuke projecten waar ik blij van werd. En dat is altijd gebleven eigenlijk, elk project was leuk en interessant en daardoor heb ik heel veel bijgeleerd al die jaren.

Waar ik nu meteen aan moet denken is dat ik op de 2e werkdag mijn lease auto kreeg en ik die auto de dag erna in de prak reed op de A2 haha. Wel zonder mijn schuld overigens, ik werd van achteren aangereden. Gelukkig alleen maar blikschade maar ik dacht wel meteen van ‘Oei, Fourtress gaat hier niet blij mee zijn’. Maar dat bleek niet het geval, ze deden niet moeilijk en er werd meteen van alles geregeld voor me. Toen ik later die dag bij de garage stond kwam ineens Harry (Algemeen Directeur) aan, ook hij was die dag aangereden op de A2, over toeval gesproken haha.

Het was dus een eerste week om nooit te vergeten, we hebben er met collega’s daarna nog hard om gelachen. Het is trouwens bij dat ene ongeluk gebleven, de 15 jaar daarna ben ik goed doorgekomen gelukkig😊

Een ander mooi verhaal is dat ik een keer de auto bij de buren had geparkeerd omdat de parkeerplaatsen rondom ons kantoor allemaal bezet waren. Ik had wat langer door gewerkt en toen ik iets na 18.00 uur naar buiten liep bleek die poort dicht te zijn… Gelukkig was er nog een collega aanwezig die me naar het station kon brengen, uiteindelijk met de trein naar huis gegaan en de dag erna ook weer met het openbaar vervoer naar werk, om toen de auto weer mee te nemen.

Kijk eens terug naar 15 jaar geleden toen je hier begon. Wie was je toen als persoon en wie ben je nu?

Op persoonlijk vlak heb ik heel veel bijgeleerd. Toen ik begon waren mijn soft skills nog niet heel erg ontwikkeld. Dankzij trainingen en cursussen op het gebied van communicatie en presentatie ging dat elk jaar beter en inmiddels gaat het al jaren zonder moeite.

Ook op technisch vlak heb ik veel geleerd, met name door de diversiteit aan opdrachten en werkgevers. Ik heb bij veel grote bedrijven mogen werken zoals Ericsson, ASML, Philips en Engie. Elk bedrijf heeft zijn eigen werkwijze en processen dus dat is elke keer weer leerzaam. Ook tijdens projecten op kantoor bij Fourtress heb ik veel geleerd. Zeker de laatste jaren zijn er flinke stappen gemaakt. Er is met het projectenbureau een volwassen afdeling binnen Fourtress met een professionele aanpak en werkwijze. Eigenlijk net zo professioneel als bij klanten.  

Op welke manier heb je Fourtress zien veranderen door de jaren heen?

Zoals net aangegeven is het ontstaan van het projectenbureau een mooie stap geweest. Daarnaast is Fourtress flink gegroeid door de jaren heen. Op meerdere gebieden. Ik vind het mooi om te zien dat ze ervoor open staan om nieuwe dingen uit te proberen. Ze gaan mee met de tijd en als er nieuwe technologieën ontstaan willen ze daar meteen in mee.

Ook is de organisatie is op alle vlakken professioneler geworden. Toen ik begon was er maar een klein stafteam en inmiddels is er een afdeling Marketing, Projectenbureau, zijn er meerdere Fieldmanagers etc. Ook qua interne tooling en processen zijn we met de technologie mee gegroeid en helemaal up to date.

Wat zijn de grootste veranderingen op technisch gebied die je de afgelopen jaren hebt meegemaakt?

Er zijn behoorlijk wat dingen veranderd met flinke impact. Zo was er de opkomst van draadloos, IoT, smartphones, app development, etc. 15 Jaar geleden bestonden er nog geen smartphones, die hele ontwikkeling heb ik vanaf het begin meegemaakt. Ineens moesten er van alle kanten apps ontwikkeld worden. Fourtress heeft dat goed zien aankomen en is daar op tijd op ingesprongen.

En alles rondom Big Data is iets van de laatste jaren. Tegenwoordig wordt alles bijgehouden, alles wordt in de Cloud opgeslagen. Ook Machine learning en Artificial Intelligence is steeds meer in opkomst. Het gaat snel allemaal.  

Op mijn dagelijkse werkzaamheden heeft het eigenlijk niet zo heel veel invloed gehad. Ik ben begonnen met programmeren in JAVA en dat doe ik nog steeds. Wel is het nu veel dynamischer geworden. Vroeger begon je met niks en moest je vanaf 0 beginnen met programmeren. Tegenwoordig zijn er allemaal bestaande libraries en pakketten. Goed kunnen Googlen is tegenwoordig heel belangrijk haha. Cloud ontwikkelingen zijn daar een goed voorbeeld van. Je gebruikt altijd een framework als basis en daar ga je dan op door ontwikkelen. Tegenwoordig gaat het dus allemaal een stuk sneller.

Wat heeft ervoor gezorgd dat je jaar in jaar uit Fourtress trouw bent gebleven?

Vanaf dag 1 heeft Fourtress me bijgestaan en geholpen. Ze hebben geluisterd en gehandeld naar mijn wensen en ambities. Altijd in goed overleg en samenspraak met Fieldmanagement. In al die jaren ben ik nooit ergens toe gedwongen, heb altijd eigen inbreng gehad en in goed overleg hebben we mijn carrière pad uitgestippeld.

De begeleiding is op alle vlakken goed. Na al die jaren kan ik ook nu nog steeds stappen zetten en mezelf ontwikkelen. En vanwege de opdrachten bij verschillende werkgevers heb ik veel variatie gehad aan opdrachten en domeinen. Voor mij is externe dienstverlening het beste van twee werelden. Aan de ene kant stabiliteit, goede begeleiding en leuke collega’s en aan de andere kant uitdaging en diversiteit aan projecten en klanten.

Een goed voorbeeld over het vertrouwen in Fourtress heb ik zelf meegemaakt. Tijdens de economische crisis in 2008 had ook Fourtress het moeilijk. Ze deden er alles aan om ontslagen te voorkomen en de eerste fase lukte dat ook. Toen de crisis langer aanhield ontkwamen ze er niet aan om mensen te moeten laten gaan. Ik was er een van, maar vanwege de persoonlijke aanpak en de openheid die ze gaven begreep ik de situatie helemaal en kon ik ze niks verwijten. Ze gaven aan er alles aan te doen om me zo snel mogelijk weer terug in dienst te nemen en wat denk je..? Nog geen twee maanden later werd ik gebeld door Pim (Commercieel Directeur) dat ze een manier hadden gevonden om me weer terug in dienst te nemen. Dat vond ik echt tekenend voor Fourtress en heb ik altijd gewaardeerd. In die periode vielen overal ontslagen en zeker in het zuiden van het land zocht iedereen werk, zelfs voor software engineers was het lastig. Door die hele situatie is mijn band met Fourtress nog sterker geworden en dat heeft er aan bijgedragen dat ik ook loyaal aan ze ben gebleven.

Kantoorhumor?

Plezier in het werk is zeker belangrijk. Ondanks de wisselende opdrachten is het zeker mogelijk om een goede band op te bouwen met je team. Zo heb ik een hele mooie periode gehad tijdens een inhouse project op kantoor voor Nucletron. We hadden een super gezellig team. Vanaf dag 1 hadden we een goede klik en was de sfeer goed. We spraken ook buiten werktijd met elkaar af en gingen dan vaak kaarten of iets.

Maar eigenlijk heb ik altijd wel gezellige en leuke collega’s gehad. Zo heb ik ook nog steeds contact met een ASML team waar ik een hele periode mee heb samengewerkt. Dagelijks samen lunchen of een wandeling creëert wel een band. Zo weet ik nog dat we tijdens een lunchwandeling een keer zonder dat we het in de gaten hadden op een bouwterrein terecht kwamen, waarbij we alleen verder konden door over een hek te klimmen of er onderdoor te kruipen… Erg om gelachen natuurlijk. Zoiets komt nog geregeld ter sprake als we elkaar spreken.

Dat intensieve contact met collega’s is wel iets dat ik op dit moment echt mis vanwege het thuiswerken. Maar het is nu even niet anders.  

Hoogtepunt(en) in 15 jaar Fourtress?

Met stip op 1 staat het weekendje weg naar de Ardennen tijdens het 10-jarig bestaan. De partners en kinderen waren er ook bij uitgenodigd en alles was perfect geregeld. De accommodatie was top, het weer was prachtig en de activiteiten stuk voor stuk leuk en uitdagend. Kanovaren, rotsklimmen, tokkelen, etc. Twee dagen lang sportieve activiteiten waarbij ook voor de kinderen gezorgd werd.  Wij hadden toen nog geen kinderen maar ik weet nog dat mijn vrouw erg onder de indruk was van het hele weekend en de organisatie er omheen. Ze was pas net in Nederland en had nog nooit zoiets meegemaakt. Nog steeds komt dat weekend geregeld ter sprake over hoe geweldig we het daar hebben gehad!

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?

Vanwege Corona is het in de toekomst kijken allemaal wat anders geworden. Over 5 jaar hoop ik vooral dat we als gezin gezond en gelukkig zijn. Dat de kinderen goed opgroeien en dan al richting middelbare school gaan… Het gaat zo snel. Verder zie ik ook bij Fourtress nog genoeg kansen en groeimogelijkheden voor de komende jaren. Ik ben gewoon hartstikke tevreden!