Blog:

Jan-Willem 5 jaar in dienst!

Published on jun 19, 2018
By Tom / Marketing & PR

Jan-Willem, 45 jaar oud en woonachtig in Venray. Bij Fourtress binnengekomen als ontwikkelaar maar al snel doorgegroeid richting stafpositie. Vraagbaak voor alle collega’s, staat voor iedereen klaar en is altijd in voor een praatje of bemoedigende woorden. Mede daarom erg gewaardeerd door alle collega’s. Tijd voor een nadere kennismaking met ‘JW’ over zijn ervaringen in 5 jaar Fourtress.

5 jaar in dienst! Hoe kijk je terug op deze periode?

Toch wel als een erg bijzondere periode! Vooral omdat ik in de detachering terecht ben gekomen maar nooit naar ‘buiten’ ben gegaan. Omdat ik meer vanuit de Front-End kant kwam, en Fourtress toen vooral gericht was op embedded, was ik eigenlijk meteen een “vreemde eend in de bijt”. Toen ik begon ben ik meteen met projecten op kantoor in aanraking gekomen. Het begon met de Muesic app (vanuit Philips Hue naar kantoor gehaald) en daarna meteen een groot en uitdagend project genaamd ZOOF, dat op dit moment nog steeds loopt.

Ook vanwege ervaringen uit het verleden kijk ik met een positief gevoel terug op 5 jaar Fourtress. Bij mijn vorige werkgever heb ik enkele vervelende ervaringen gehad en dat was daardoor duidelijk een mindere periode. Als je dan bij Fourtress binnenkomt, met human sense hoog in het vaandel, kom je in een warm bad terecht. Ineens kreeg ik alle ruimte en mogelijkheden om me te ontwikkelen en daardoor mee te groeien met de organisatie. Voor mij is dit een omgeving waar vertrouwen wordt gegeven en je altijd de dialoog aan kan gaan. Daar voel ik me prettig bij. Als je laat zien proactief te zijn kun je hier allerlei kansen krijgen en is er heel veel mogelijk.

Kijk eens terug naar 5 jaar geleden toen je hier begon. Wie was je toen als persoon en wie ben je nu?

Binnengekomen als Senior Systeem Engineer, een technische rol dus. Door de mindere periode bij de vorige werkgever een deuk in het vertrouwen ben opgelopen, daardoor wat meer op mijn hoede en voorzichtig geworden. Uiteindelijk hier de ruimte en het vertrouwen gekregen om mezelf te ontwikkelen, ook in opleidingsvormen, en zowel technisch als op persoonlijk vlak flinke stappen kunnen maken. Je zou kunnen zeggen dat ik nu weer mezelf ben!

Door de diversiteit aan projecten ben ik ook een stuk wijzer geworden op het gebied van project politiek. Van een ontwikkelrol ben ik gegroeid naar een functie als hoofd projectenbureau. De techniek heb ik wat losgelaten zonder de affiniteit te verliezen. Je zou kunnen zeggen dat ik de brug sla tussen de techniek en de klant. Iets technisch uitleggen in ‘Jip en Janneke taal’ is wel een van mijn sterke punten.

Ook ben ik weer iemand die tijd maakt voor de dingen die ik belangrijk vind. De balans tussen inspanning en ontspanning weet ik inmiddels weer goed te vinden. Ook privé, zo ben ik bijvoorbeeld sinds jaren weer muziek gaan schrijven en spelen waaronder accordeon, een lang gekoesterde wens.

Op welke manier heb je Fourtress zien veranderen door de jaren heen?

Als ik nu terugkijk zijn er behoorlijk wat dingen veranderd t.o.v. 5 jaar geleden. Het projectenbureau is ontstaan toen ik net in dienst kwam en Field Management en Projecten zijn inmiddels opgesplitst en echte afdelingen te noemen. Ook is de organisatie een stuk dynamischer geworden, zo is er nu bijvoorbeeld veel meer diversiteit in opdrachtgevers en opdrachten. Toen ik begon waren we vooral gericht op embedded opdrachten en nu is het echt End-to-End. Front-end en App development is een trein waar we jaren geleden op zijn gesprongen en dat heeft ons geen windeieren gelegd.
Daarnaast is er natuurlijk de groei wat betreft collega’s. Het is nu een stuk drukker op kantoor vanwege de forse groei op het gebied van interne projecten. Ook zijn er nu veel meer afstudeerders dankzij intensieve samenwerkingen met Hogescholen en Universiteiten.
De samenwerking met het team en tussen de afdelingen wordt steeds intensiever en gaat steeds beter. Fourtress is steeds beter zichtbaar en inmiddels een bekende speler in de markt. De Fourtress Events zijn daar een mooi voorbeeld van. Ook het trainingsbeleid wordt steeds professioneler en gaat met de tijd mee. Zo zijn er nu tal van onlinemogelijkheden en zijn we zelf ook trainingen aan het geven.

En niet te vergeten nog de uitbreiding op kantoor met de nieuwe benedenverdieping, voorzien van extra werkplekken, een high tech demo pit en twee creatieve vergaderruimtes. Een ultiem voorbeeld van de groei die we doormaken. Dit is ook nodig want innovatie komt op een schrikbarend tempo op ons af en daar moet je in meebewegen.

Wat heeft ervoor gezorgd dat je jaar in jaar uit Fourtress trouw bent gebleven?

Nog nooit heb ik ergens langer dan 5 jaar gewerkt en dat record moest een keer verbroken worden! Haha. Er zijn meerdere redenen maar het is vooral de dynamische omgeving waardoor ik in beweging blijf. Ik moet uitgedaagd worden en dat gebeurt hier, er komen altijd nieuwe dingen voorbij waardoor ik ook voortdurend kan blijven groeien. Daarnaast natuurlijk ook de mensen om me heen, mensen waar je iets van opsteekt en daarnaast ook allemaal goed in de omgang en sociaal. Ik zie ook nog veel verborgen talent en het blijft een uitdaging om dat tot ontplooiing te laten komen. Genoeg te doen dus de komende jaren!

Humor in de ICT?

Het bestaat zeker! Het zit ‘m vooral in de persoonlijkheden die je tegenkomt in al die jaren. Er zitten natuurlijk een aantal bijzondere karakters bij waar genoeg mee valt te lachen. Vaak zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Zo kreeg laatst een (jonge, net afgestudeerde) collega het voor elkaar om in één week tijd 7 (!) bekeuringen te krijgen. Daar worden dan wel grappen over gemaakt natuurlijk. Ook doen we met een aantal collega’s elk jaar mee met de Marathon van Eindhoven. Geregeld zijn er dan collega’s die denken ongetraind een halve marathon te kunnen lopen… Ook dat levert mooie situaties op.
In deze branche zijn er uiteraard ook veel gadgetfreaks, meestal te herkennen aan het feit dat ze roepen geen gadgetfreak te zijn maar ondertussen hangt het hele huis vol (met bijvoorbeeld 62 Hue lampen). Of een collega die serieus bezig is en ineens een appje krijgt of hij wat wc-papier zou willen brengen omdat iemand zonder zit…

De sfeer is sowieso erg prettig. Iedereen gaat goed met elkaar om, ook buiten kantoor. Er zijn veel social events, etentjes, borrels enz. Daarnaast zijn er geregeld collega’s die elkaar opzoeken voor bijvoorbeeld een Barbecue of om samen te koken.
De betrokkenheid binnen Fourtress is groot en dat is best een prestatie als detacheerder zijnde, omdat de meeste collega’s bij de klant zitten. Alle communicatie gaat op een prettige en informele manier. Er is er altijd persoonlijk contact, iedereen kent iedereen en het is gezellig om met de collega’s wat te doen samen. Ook de sportevenementen, zoals de Marathon van Eindhoven, Fietsevent Limburgs mooiste of een mountainbike clinic, dragen daaraan bij.

Hoogtepunt in 5 jaar Fourtress?

Ik denk de groei van het projectenbureau want dat is toch wel echt mijn ding nu. Persoonlijk hoogtepunt in deze periode is uiteraard de geboorte van mijn 2e dochter Lieve in januari 2015. En op dit moment zijn we met ons als gezin aan het verheugen op ons nieuwe huis, dat nu gebouwd wordt. Daarnaast is mijn muzikale carrière weer helemaal opgebloeid. Meerdere hoogtepunten dus!

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?

Nu kan ik uiteraard niet anders dan diplomatiek antwoorden?. Maar ik ben een soort van backpacker die nooit precies weet waar hij uit gaat komen. Met inmiddels behoorlijk wat ervaring in de rugzak, niet bang om te ontdekken. Als ik besluit morgen een andere richting op te gaan dan moet dat kunnen. Een beetje ‘Agile’ eigenlijk! 😉
Ik weet dus niet waar ik uiteindelijk uit ga komen en heb wat dat betreft geen harde ambities. Nooit gehad ook. Ik word gedreven door wat ik gaaf vind en waar mij passie ligt. Ik moet me goed voelen. De enige manier om me te ontwikkelen is door af en toe een stap in het diepe te zetten en het onbekende tegemoet te gaan. Als je altijd bij het bekende blijft dan leer je niks nieuws. Tegeltjeswijsheid dit! Haha.