Blog:

Jubileum interview Mathijs

Published on jul 23, 2020
By Tom / Marketing & PR

Vanuit het Oosten van het land richting Eindhoven verhuisd en inmiddels 5 jaar werkzaam bij Fourtress. Een mooie mijlpaal om even bij stil te staan. Mathijs is een van onze meest ervaren engineers en een echte embedded man. Een zeer gewaardeerde collega, vaste bezoeker van onze events en daarnaast bekend en berucht om zijn voetbalkennis.

5 Jaar in dienst! Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren?

Met een goed gevoel en ik denk dan eigenlijk meteen aan de verhuizing vanuit Twello naar het zonnige zuiden. Voordat ik bij Fourtress begon woonde ik in Twello, de start bij Fourtress was dus niet alleen de start van een nieuwe baan maar ook een geheel nieuwe omgeving. Al ging die aanpassing eigenlijk vrij makkelijk. Dit kwam ook omdat ik meteen op een opdracht bij Philips kon beginnen, zelfs nog voor de startdatum was dit al overeen gekomen.

Maar de afgelopen 5 jaar kan ik zeker typeren als een leuke periode. Mijn keuze voor Fourtress was met name vanwege de sfeer en gezelligheid. En dat is ook uitgekomen😊

Kijk eens terug naar toen je hier begon. Wie was je toen als persoon en wie ben je nu?

Op dat vlak is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Ik was al een ervaren engineer toen ik begon en dat ben ik nog steeds, mijn rol is dus nog vergelijkbaar. Daarnaast zijn in omgeving Almelo, waar ik eerst woonde, ook veel high tech bedrijven dus ook de inhoud van de opdrachten is vrijwel hetzelfde gebleven. Wel heb ik meer oog voor kwaliteit gekregen, ik heb aan een aantal medische producten gewerkt en geleerd dat de procedures om de kwaliteit te waarborgen er niet voor niets zijn. Een belangrijke regel die ik geleerd heb en nog vaak gebruik is “Als het niet is opgeschreven is het niet gedaan”.

Op welke manier heb je Fourtress zien veranderen door de jaren heen?

Vooral op het gebied van medewerkers zijn er veel veranderingen geweest. Door de jaren heen heb ik flink wat nieuwe mensen zien komen. Daarnaast helaas ook een aantal zien vertrekken. Ook is het kantoor uitgebreid met de benedenverdieping en zijn de events zijn wat groter geworden en verplaatst van kantoor naar een externe locatie. Verder heb ik ook niet altijd alles meegekregen omdat ik constant op opdracht heb gezeten al die jaren. Ik begon op dinsdag en vanaf de dag erna ging ik op opdracht en dat zit ik nu nog steeds.

Wat zijn de grootste veranderingen op technisch gebied die je hebt meegemaakt?

De belangrijkste verandering is dat thuiswerken nu wel mogelijk is😊 Eerst werd bij de klanten altijd gezegd: ‘liever niet’, ook omdat je als embedded man hardware nodig hebt. Nu we gedwongen thuis hebben moeten werken blijkt dat het prima gaat en dat is een goede ontwikkeling.

Op technisch vlak blijft kwaliteit steeds belangrijker worden, helemaal voor medische producten. Dit is een goede ontwikkeling want waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Een bug in de software kan grote gevolgen hebben. De techniek is in mijn vakgebied is niet zoveel veranderd, embedded omgevingen veranderen niet zo snel. De processoren worden wel steeds kleiner en sneller. En alles moet connected zijn tegenwoordig, liefst met een app etc. Een goede ontwikkeling want het levert ons als engineers weer werk op.

Generatiekloof met jongere generatie zichtbaar?

Ja en nee. Er zijn wel wat verschillen maar niet specifiek qua leeftijd, het ligt meer aan de persoon. Ik zie tegenwoordig wel veel collega’s met een koptelefoon op lopen, ook als ze niet achter de laptop zitten. Dat zag je vroeger niet. Maar als zoiets je opvalt dan word je oud denk ik haha. Wel denk ik steeds: kan ik nu tegen diegene praten of niet?

De jongere generatie heeft wel steeds meer kennis en ze leren zich snel in. Al missen ze dan wel vaak weer de fijne kneepjes van het vak die je leert door jarenlange ervaring. Maar ik heb altijd goed samengewerkt met zowel jong als oud. Juist die diversiteit spreekt me aan en ik denk dat een mix ook ideaal is, zowel qua technische kennis als qua communicatie en interesses.

Wat heeft ervoor gezorgd dat je jaar in jaar uit Fourtress trouw bent gebleven?

Daar heb ik zelf voor gezorgd! Haha. Nee Fourtress is gewoon een leuke club om voor te werken, er hangt een goede sfeer en de lijntjes zijn kort. Ik mag graag af en toe eens naar kantoor komen en een babbeltje maken met de directeur of enkele stafleden. Dat gaat heel makkelijk en gemoedelijk, je kunt zo overal binnenlopen. Ook hebben we met een paar collega’s een aparte voetbal Slack groep en zelfs een specifieke Ajax app groep. De afgelopen seizoenen heeft deze tijdens de Champions league avonden overuren gedraaid. Dat zijn leuke dingen. Er is onderling gewoon veel collegialiteit, er heerst een relaxte sfeer en als je weer eens op kantoor ben wordt je altijd hartelijk ontvangen. Daarnaast heeft Fourtress bewezen dat ze me mooie technische opdrachten kunnen bieden. Ook erg belangrijk natuurlijk als engineer.

Kantoorhumor?

Humor en een goede sfeer zijn erg belangrijk voor me. Er moet ruimte zijn voor wat ontspanning en een grapje. Je moet het wereldje met een korreltje zout nemen, want het is al serieus genoeg vaak.

Ik kan niet echt voorbeelden noemen maar tijdens de lunch of bij het koffiezetapparaat valt altijd genoeg te lachen. Op de meeste plekken waar ik heb gezeten werden echt koffiebreaks ingelast om het juist even niet over de techniek te hebben. En toen ik op de High Tech Campus werkte hadden we een vast wandelgroepje waarmee we tijdens de lunch altijd gingen lopen. Dat zijn de dingen die je nu bij het thuiswerken wel echt mist.

Hoogtepunt(en) in 5 jaar Fourtress?

Het eerste dat in me opkomt zijn de kerstdiners. Altijd gezellig om met collega’s en aanhang uitgebreid te dineren en in kerstsfeer te proosten op het nieuwe jaar.

Van de actieve events vond ik vooral het motorcross erg vet om te doen. Eigenlijk was het electrocross trouwens want het was met een elektrische motor. Maar die dingen gingen aardig hard.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?

Sowieso grijs haha. En verder nog steeds in de techniek aan het werk, dat blijft toch trekken. Het blijft gewoon leuk om met een stukje code een lampje te laten knipperen, dat gaat er nooit uit😊.