Blog:

Jubileum interview Rutger

Published on feb 21, 2019
By Tom / Marketing & PR

Rutger, 31 jaar jong en woonachtig in Valkenswaard, hebben we aan de tand gevoeld vanwege zijn 5-jarig dienstverband. Na de afronding van zijn (tegelijkertijd gevolgde en afgeronde) Master studies ‘Computer Science and Engineering’ en ‘Philosophy’, bij Fourtress in het diepe gesprongen als software engineer om te kijken waar zijn interesses lagen. Inmiddels zijn we 5 jaar en vele mooie opdrachten verder en heeft hij zijn plek in de software wereld helemaal gevonden.

5 jaar in dienst alweer. Hoe kijk je terug op deze periode?

Met een positief gevoel! Fourtress is de eerste en logischerwijs dus ook nog mijn enige werkgever tot nu toe maar de keuze heeft uitstekend uitgepakt. Ik ben vooral erg tevreden met het systeem van Fieldmanagers die je door je hele carrière begeleiden, met je meedenken en helpen bij het maken van vervolgstappen.

Ook kijk ik met een positief gevoel terug op de afgelopen jaren omdat ik erg interessante opdrachten heb mogen uitvoeren. De eerste opdracht was bij NXP, waar ik zo’n drie jaar gezeten. Omdat ik toen steeds na een bepaalde periode doorgegroeide in functie en werkzaamheden was het een prachtige opdracht was om mee te starten. Begonnen als junior developer, doorgegroeid naar een ander project met meer neventaken naast ontwikkelen en uiteindelijk de stap gemaakt naar een rol als Product Owner. Dat traject is achteraf ideaal voor me geweest.

Na die opdracht heb ik ongeveer een jaar geswitcht tussen het service robot project op kantoor en twee korte opdrachten bij verschillende klanten. Sinds een dik half jaar zit ik nu hier bij Philips Digital Pathologie en ook deze rol is op mijn lijf geschreven. Met name omdat ik ook hier heel divers bezig kan zijn. Ik ben o.a. Scrum Master van een samenraapsel van drie verschillende teams en dat maakt het erg uitdagend en divers, en dat zijn dingen die ik zoek in een opdracht.

Kijk eens terug naar toen je hier begon. Wie was je toen als persoon en wie ben je nu?

Als persoon heb ik flink wat stappen gemaakt, een goed voorbeeld is mijn rol als Scrum Master. Toen ik net begon zag ik me dat niet snel doen. In het begin had ik ook echt geen beeld van wat ik wilde. Ik had nog geen werkervaring en echt geen idee welke richting ik op zou willen. Tijdens die klus bij NXP heb ik veel ervaringen op kunnen doen en ben ik erachter gekomen dat de niet technische kanten van ICT me ook goed liggen. Vanuit die rol als Product Owner ben ik daar meer de focus op gaan leggen en in mijn huidige rol als Scrum Master logischerwijs ook.

Aangezien ik nu te maken heb met een multidisciplinair team waarbij iedereen vooral individueel bezig is, is het een hele uitdaging om het Scrum proces en de stand ups soepel te laten verlopen. Ik ben nu dus ook veel motiverend bezig en ik vind het nog leuk en uitdagend ook. Dat had ik 5 jaar geleden zeker niet gedacht.

Op welke manier heb je Fourtress zien veranderen door de jaren heen?

Omdat ik vooral op opdracht heb gezeten heb ik er minder van mee gekregen maar we zijn natuurlijk flink gegroeid, qua kantoor en aantal medewerkers. Een gevolg daarvan is o.a. dat er in de tussentijd een tweede Fieldmanager bij is gekomen om de contactmomenten en de ‘bijpraat’ gesprekken te kunnen behouden. Dat ervaar ik als erg prettig.

Wat heeft ervoor gezorgd dat je jaar in jaar uit Fourtress trouw bent gebleven?

Met name de binding en de ondersteuning die je krijgt, ook als je op opdracht zit. Het is gewoon erg prettig dat er iemand met je mee denkt en ook echt aan jouw kant staat. Die support van de Fieldmanagers is fijn. Daarnaast heb ik niet een standaard ontwikkelaars profiel en zijn mijn interesses breed en moeilijk in een specifieke functie te vangen. Ondanks dat is Fourtress daar toch specifiek naar gaan zoeken, wat als gevolg had dat ik een behoorlijk tijd op de bank heb gezeten. Dat die ruimte er is vind ik erg te prijzen en dat geeft ook aan hoe goed ze met me mee denken.

Daarnaast heerst er ook gewoon een prettige sfeer op kantoor en tussen collega’s. Het is lekker informeel, laagdrempelig en er is een hoge mate van betrokkenheid. Samen lunchen, deuren die altijd open staan enz. Dat zijn dingen die me aanspreken.

Last but not least natuurlijk de uitdagende opdrachten. De twee grote opdrachten die ik heb gehad heb zijn precies de opdrachten die ik graag wil doen en dat helpt natuurlijk.

Humor in de ICT?

Er wordt zeker genoeg gelachen. Nu bij Philips hebben de teams bijvoorbeeld namen van Marvel films of boeken en daar worden veel grappen over gemaakt. Leuk detail is dat we dat ook doorvoeren naar de werkvloer, zo geven we de scanners waar we mee werken namen van personages. We hebben nu dus scanners genaamd Dexter, Baloo en Harley Quin, met bijbehorende plaatjes geplakt op de scanners. Best grappig en het zegt iets over de informele sfeer hier. Daarnaast ook handig want het blijft op die manier goed hangen en iedereen weet meteen over welke scanner je het hebt. De namen zijn ontstaan uit een stemronde onder de teams. Als er een nieuwe scanner binnenkomt gaan we dus ook weer met zijn allen stemmen en pakken we de meest gekozen naam. Al weet ik dat op dit moment Daenerys Targaryen (personage uit Game of Thrones) populair is maar daar ga ik dan denk ik mijn veto over uitspreken. Je moet ‘m ten slotte handmatig zoeken en intypen en dan is deze naam niet zo heel praktisch…

Verder hebben we met kerst een soort van wedstrijd gehad met de afdeling wie zijn hoek het best kon omtoveren tot kersthoek. Dat liep een beetje uit de hand en werd door sommigen erg serieus genomen, tot aan een soort van sneeuwpop aan toe! Ik moet toegeven dat mijn bijdrage niet erg groot was, ik heb het gehouden bij een, op een memoblaadje getekende, kerstboom geplakt op mijn beeldscherm…

Hoogtepunt in 5 jaar Fourtress?

Het eerste dat in me opkomt is het Jubileumevent vanwege het 15-jarig bestaan van Fourtress. Daar hebben we verschillende leuke activiteiten gedaan als quad rijden, een kabelbaan en 4×4 off road rijden maar het vetst was toch wel de speedboot race.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?

De komende jaren wil ik graag stappen zetten in mijn rol als Scrum Master. Of dat uiteindelijk een fulltime rol gaat worden weet ik niet maar het bevalt me tot nu toe erg goed. Inmiddels weet ik dus ook dat dit de richting is waarin ik me wil gaan ontwikkelen de komende jaren.

Of ik over 5 jaar nog de techniek aanraak vind ik moeilijk te zeggen. Nu kan ik de techniek wel even loslaten maar het kan best dat ik het over een tijdje toch ga missen. De interesse in de techniek en software blijft natuurlijk bestaan en het blijft ook gewoon leuk om analytisch naar systemen te kijken en een oplossing te bedenken. Nu kan ik ook nog overal over meepraten maar als je er een paar jaar uit bent raak je de feeling kwijt met wat er allemaal in de techniek speelt. En dat is toch wel belangrijk in de rollen die ik wil bekleden. Al met al blijft het moeilijk te voorspellen wat de toekomst gaat brengen, ik ben in ieder geval blij dat ik mijn interessegebied gevonden heb en weet waar ik me op wil richten.