Blog:

Jubileum interview Sjors

Published on sep 09, 2019
By Tom / Marketing & PR

Collega Sjors, woonachtig in Teteringen en een van onze meest ervaren mannen, heeft net zijn 5-jarig jubileum gevierd. Embedded man in hart en nieren en vraagbaak voor jongere collega’s. Altijd behulpzaam en in voor een praatje en mede daardoor alom gewaardeerd door jong en oud. Tijd om hem eens aan de tand te voelen over zijn periode bij Fourtress.

5 jaar in dienst! Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?

De jaren zijn voorbij gevlogen! Als je er nu aan denkt gaat het erg snel allemaal, maar het was zeker een mooie periode. Ik heb heel veel verschillende dingen gedaan, zowel qua klanten als opdrachten. Het was een behoorlijk stap om hier te beginnen nadat ik ruim 15 jaar bij mijn vorige werkgever zat. Ook wel spannend omdat de detachering nieuw was voor me. Maar achteraf is het zeker een goede stap geweest, als ik daar was gebleven was ik nooit zo gegroeid als nu. Wel leuk om te vertellen is dat ik al op interview ging voordat ik überhaupt in dienst was. Er was een aanvraag die perfect paste en in mijn vakantie ben ik daar toen op gesprek geweest. Dat beviel me meteen.

Kijk eens terug naar toen je hier begon. Wie was je toen als persoon en wie ben je nu?

Om te beginnen ben ik een stuk zelfverzekerder geworden. Omdat je geregeld op interview gaat word je automatisch wat zekerder en meer ervaren op dat vlak. Daarnaast heb ik ook op technisch gebied flinke stappen gezet. Vooral door de diversiteit aan bedrijven en projecten die ik heb gezien. En dat ik via Fourtress zelfs nog les zou gaan geven had ik nooit gedacht!  Ruim een jaar geleden kwam er een verzoek van Were Di Valkenswaard of we als Fourtress iets konden betekenen op het onderdeel programmeren. Met een collega heb ik toen het onderdeel embedded programmeren voor mijn rekening genomen. Een aantal weken lang hebben we één dag in de week lesgegeven aan een 2 VWO klas, super leuk om te doen!

Naast de opdrachten buiten de deur vind ik het ook best leuk om tussendoor weer even op kantoor te zijn, daar leer je Fourtress en je collega’s echt goed kennen natuurlijk. Daardoor heb ik ook de kans gekregen om bijvoorbeeld afstudeerstagiaires te begeleiden, wat ook erg leuk en leerzaam was.

Ook ben ik de afgelopen jaren nog meer gegroeid naar een senior rol doordat ik meer begeleiding en coaching heb gedaan, o.a. bij de afstudeertrajecten en consultancy vraagstukken bij klanten. Daar leer je erg veel van en dat is goed om als senior engineer te kunnen (blijven) groeien. Ook op kantoor heb ik meer de lead genomen bij projecten, o.a. bij het Service Robot project heb ik taken als planning opstellen e.d. op me genomen. Het Robot project en EEG Kiss waren sowieso gave projecten om aan te werken.

Op welke manier heb je Fourtress zien veranderen door de jaren heen?

Om te beginnen zijn er flinke stappen gemaakt op het gebied van professionaliteit, met name door het ontstaan van het projectenbureau. Toen ik begon stond dat net in de kinderschoenen maar inmiddels is het al jaren een belangrijk onderdeel binnen Fourtress. Door het projectbureau zijn er allerlei werkprocessen ingevoerd waardoor je naar de klant veel meer professionaliteit uitstraalt.

Verder ook gegroeid in aantal mensen, er is een ondernemingsraad gekomen, meer afstudeerders en stagiaires, een extra kantoorruimte. Ook die ontwikkelingen dragen bij aan de professionaliteit. En niet te vergeten ook de Fourtress Events die sinds een aantal jaren georganiseerd worden. Altijd leuk vanwege de superinteressante sprekers en onderwerpen. En goed voor de uitstraling van Fourtress!

Wat zijn de grootste veranderingen op technisch gebied die je de afgelopen jaren hebt meegemaakt?

Artificial Intelligence is erbij gekomen. Een onderwerp dat nu steeds meer belangstelling krijgt en booming is. Daarnaast de ontwikkelingen op het gebied van bijv. zelfrijdende auto’s en telefoons . Die ontwikkelingen gaan heel hard. Toen ik nog studeerde, stonden neurale netwerken enzo echt in de kinderschoenen, er werd toen alleen nog wat onderzoek naar gedaan. Maar dan hebben we het wel over 25 jaar geleden…

Een andere verandering is dat embedded systemen tegenwoordig ook steeds meer connected zijn of gekoppeld moeten worden aan een app. Daar was 5 jaar geleden nog geen sprake van. Er zijn nu veel meer subsystemen. Door die ontwikkelingen ben je vaker aan het systeemdenken en ben je nu meer een integrator dan een developer.

Generatiekloof met jongere generatie?

Nee, eigenlijk niet. Ik vind het juist heel leuk om met jongeren samen te werken. Ze zijn vaak lekker gretig en snel met nieuwe ontwikkelingen. Ook met programmeren zijn ze snel, alleen soms wat naïef of ze gaan wat te snel. Dan is het goed om een ervaren persoon erbij te hebben die het meer vanuit een overview kan bekijken. Ik vind het echt een goede match om ouderen en jongeren te laten samenwerken, je kunt veel van elkaar leren. Zij leren tijdens hun studie ook steeds weer hele andere dingen waar je als ervaren man echt iets van kan opsteken. Ze zijn opgegroeid in de digitale tijd en helpen me om jong te blijven😊

Wat heeft ervoor gezorgd dat je jaar in jaar uit Fourtress trouw bent gebleven?

De goede sfeer en leuke collega’s natuurlijk. Een goed voorbeeld is het samen lunchen op kantoor. Iets kleins maar wel gezellig en dat tekent de goede sfeer. Daarnaast de mogelijkheden die ik heb gehad om mezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen bij te leren. Of het nu een cursus is of een nieuwe technische uitdaging; Fourtress staat overal open voor. Ook als het gaat om opdrachten die passen bij je wensen en ambities, ze denken daar goed in mee.

Ook de vier kernwaarden (respect, integriteit, innovatie, creativiteit) spreken me erg aan! Dat zijn dingen waar ik ook voor sta. Het is ook meer een algemeen gevoel dat je gewaardeerd wordt, er is veel aandacht voor de medewerkers. Alleen al de manier hoe je begint, dat je op je eerste dag een bos bloemen krijgt en een lunch met directie in het Philips stadion. Dat heb ik nog nergens meegemaakt en die persoonlijke aandacht spreekt me erg aan. De leuke events en bedrijfsuitjes helpen natuurlijk ook erg mee.

Humor in de ICT?

Humor is een belangrijk onderdeel van het werk. Goed voor de sfeer natuurlijk maar humor helpt ook om de band te versterken met de mensen om je heen, ook bij klanten. Of om het ijs te breken bij bepaalde serieuze dingen. Vaak zijn het zaken die spontaan ontstaan en waar je bij moet zijn geweest. Zo was er bij een klant waar ik heb gezeten naast het kantoor een tussenruimte waar je niet mocht bellen. Dat gebeurde toch geregeld en toen kwam er een bordje te hangen met ‘verboden te bellen’. Ineens kwam iemand met het idee om ook een bordje ‘verboden fietsen te plaatsen’ op te hangen. Ik heb er toen nog een bordje ‘verboden de hond uit te laten’ naast gehangen en zo volgden er nog meer. Uiteindelijk liep het de spuigaten uit en hebben ze toch maar alle bordjes weggehaald😊

Er wordt op kantoor zeker genoeg gelachen. Al moet ik zeggen dat de woordgrappen bij Fourtress op kantoor de laatste tijd wel echt steeds slechter worden haha. Degenen die weleens op kantoor werken weten vast precies wat ik bedoel😉 haha

Hoogtepunten in 5 jaar Fourtress?

Op meerdere vlakken heb ik mooie momenten gehad. De leukste opdracht is die bij Heliox, de opdracht was technisch super uitdagend maar vooral vanwege de leuke en nauwe samenwerking met de hardware engineer. Met hem heb ik een hele leuke band opgebouwd en dat zal me altijd bijblijven. Sustainder is de leukste klant waar ik ooit op opdracht heb gezeten; klein team, iedereen kende elkaar, open sfeer en daardoor supergezellig. Ook heb ik aan enkele projecten rondom duurzaamheid gewerkt, zoals The Ocean Cleanup en Lightyear, erg bijzonder en speciaal om daar een steentje aan bij te dragen.

Het leukste bedrijfsuitje vond ik mijn eerste zomerevent en tevens jubileumevent vanwege het 15-jarig bestaan van Fourtress. Een weekend Waalwijk met allerlei leuke activiteiten. Vooral de goochelaars vond ik supertof. En de avond was erg gezellig, er werd flink gedronken en gedanst. Een memorabele avond waar we nog geregeld om lachen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?

Dan ben ik in ieder geval weer 5 jaar ouder! Maar verder geen idee eigenlijk haha. Ik wil gewoon blijven leren en leuke uitdagende dingen doen. Dat vind ik het belangrijkste. En ook over 5 jaar zie ik mezelf nog wel in de embedded software blijven, dat vind ik gewoon het leukste om te doen.