Blog:

Jubileum interview Tom

Published on sep 30, 2020
By Tom / Marketing & PR

Begonnen als afstudeerder en inmiddels alweer 5 jaar in dienst. Tijd voor een nadere kennismaking met Tom. Woonachtig in Etten-Leur, motorrijder en muziekliefhebber pur sang. Hij staat bekend om zijn lieve en sociale karakter, altijd vrolijk en behulpzaam en daardoor zeer gewaardeerd bij alle collega’s. Tijd om hem wat vragen te stellen over zijn periode bij Fourtress.

5 jaar in dienst! Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren?

Erg positief. Ik schrok er eigenlijk van dat ik er al 5 jaar zit, het is voorbij gevlogen! Het heeft nooit echt als werk aangevoeld, het is altijd gezellig en interessant geweest en nog steeds. Het bevalt me gewoon erg goed.

Kijk eens terug naar toen je hier begon. Wie was je toen als persoon en wie ben je nu?

Toen ik begon was ik het onzekere studentje dat net van school kwam. Ik ben als afstudeerder begonnen bij Fourtress maar daarna kom je dan ineens in de echte wereld. Dan is het kijken of je mee kunt draaien en ben je benieuwd of je op school echt wat geleerd hebt.

Ik kan wel zeggen dat ik flink vooruit ben gegaan in die 5 jaar. Ik ben een stuk zelfverzekerder nu en heb me op alle fronten wel verbeterd. Waar ik in het begin meteen hulp en bevestiging vroeg aan een senior of leidinggevende, ben ik inmiddels in staat een klant te managen en het helemaal zelf op te pakken. Al met al ben ik een stuk professioneler gaan werken en ook losser geworden, de echte werkwereld is niet zo eng als ik van tevoren dacht.

Op welke manier heb je Fourtress zien veranderen door de jaren heen?

De grootste verandering is de groei van het projectenbureau, dat was toen net begonnen met een paar opdrachtjes. Daar is een flinke professionaliseringsslag overheen gegaan met o.a. nieuwe tools en een gestructureerde way of work.

Qua interne tools zijn er ook flink wat stappen gezet, zo zijn we enkele jaren geleden richting Cloud gegaan. Precies op het juiste moment blijkt nu. Want het thuiswerken vanwege Corona is zonder echte hindernissen en obstakels gegaan, iedereen heeft thuis prima kunnen werken deze periode, dat zegt ook genoeg.

Wat ik fijn vind is dat ondanks professionaliseringsslag, Fourtress nooit zijn karakter heeft verloren, het is altijd informeel en persoonlijk gebleven. Het is nog steeds die gezellige club van toen ik er net kwam afstuderen.

Wat zijn de grootste veranderingen op technisch gebied die je hebt meegemaakt?

De laatste tijd merk je wel dat er een verschuiving is van native apps naar crossplatform of een Cloud oplossing. Ik snap het wel maar ik vind het ook wel weer jammer. Zelf ben ik vanaf het begin tot nu bezig geweest met native app development. Persoonlijk vind ik deze apps ook het leukste om te ontwikkelen, daarnaast denk ik ook dat je daar het beste resultaat bij hebt als het gaat om technische apps. De apps die ik persoonlijk het gaafste vind om te ontwikkelen vragen meestal dusdanig veel van het platform dat ze toch wel native moeten, dat is dan mijn voordeel. De vraag naar technisch complexe native apps zal evengoed blijven bestaan.

Verder is op het gebied van privacy veel gebeurd de laatste jaren. Eerst kon je hier en daar wat data wegplukken, nu is het veel strakker en kijk je vanuit het ontwerp al of je die data echt nodig hebt. En of het niet op een andere manier kan waardoor je helemaal geen persoonlijke data hoeft op te slaan.

Generatiekloof met jongere generatie zichtbaar?

Qua samenwerking in een team heb ik nooit echt te maken gehad met junioren. Wel heb ik het idee dat bij de nieuwe generatie het beeld van werken alweer wat veranderd is. Mijn beeld was gewoon fulltime 40 uur werken, vrijdagmiddag een biertje drinken bij de borrel en dan weekend. Tegenwoordig merk je dat ze veel meer vrijheid willen, geen hele werkdagen meer, flexibiliteit en parttime dienstverbanden. Moet iedereen zelf weten natuurlijk, maar het valt me wel op. Daardoor is een vrijdagmiddagborrel soms niet meer zoals het is geweest. Al is het nu vanwege het thuiswerken helemaal lastig om samen te borrelen. Jammer want ik vind het altijd wel leuk om samen te proosten op het weekend.

Wat heeft ervoor gezorgd dat je jaar in jaar uit Fourtress trouw bent gebleven?

De sfeer. Het is gewoon een gezellige club waarbij je nooit het idee hebt dat je een werknemer bent. Het is soms meer een vriendengroep. Wat ik ook erg mooi vind hier is dat er goed gekeken wordt naar wat jij graag wil en wat je ambities zijn. Als je toe bent aan iets anders denken ze met je mee. Het is echt een samenwerking. Qua functies en behandeling zijn er onderling geen verschillen, iedereen wordt hetzelfde behandeld.

De sfeer is lekker informeel, met veel humor en grappen. Ik hoef me nooit anders voor te doen dan dat ik ben. Daarom rij ik elke dag met liefde op en neer naar Eindhoven, ook al is het soms een pleuriseind vanuit Etten-Leur met al die files haha.

Kantoorhumor?

Daar is absoluut ruimte voor en het draagt ook bij aan de prestaties. Er is nog nooit iemand slechter geworden van lachen. Een beetje elkaar in de zeik zetten of hele flauwe grapjes. Zelfspot kan nooit kwaad. Humor in de ICT is meer specifiek programmeurshumor en dat is lastig uit te leggen, zeker aan niet techneuten. Ik zie het gewoon als noodzaak op de werkvloer, er moet af en toe flink gelachen worden. Anders gaat het heel snel heel saai worden.

Hoogtepunt(en) in 5 jaar Fourtress?

Er zijn voor mij twee dingen die gelijk naar voren komen. Het eerste is het event vanwege het 15-jarig bestaan, een weekend vol activiteiten inclusief overnachting. Ik was net afgestudeerd en nog niet eens officieel in dienst maar ik mocht toch mee, met partner zelfs. Dat is veelzeggend over hoe Fourtress bekend staat.

Bij het andere hoogtepunt ga ik toch een beetje de technische kant op want dat is mijn opdracht bij NXP. Dit omdat het de eerste opdracht was waar ik naast ontwikkelaar ook een soort projectleiders rol had met klant interactie. Daar kwam ook nog bij dat het project technisch super uitdagend was en iedereen meeleefde met de voortgang. Het was daardoor erg vet om de succesmomenten samen te kunnen vieren. Ik ben er trots op dat het zo goed is gegaan en ik van beide kanten complimenten kreeg.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?

Waarschijnlijk een stuk kaler haha. Maar verder zeker nog wel in de techniek werkzaam. Dit blijft gewoon mooie branche waar elke dag weer wat nieuws uitkomt. Deze wereld staat nooit stil. Wel hoop ik ook de komende jaren nog steeds technische native apps te mogen maken, dat blijft het gaafste om te doen.

Misschien dat ik over 5 jaar wel projectleidersrol heb. Ik ben nooit echt heel erg van het plannen geweest, meer van kansen grijpen als ze voorbij komen en dan wel zien waar het uit komt. En ik hoop dan getrouwd te zijn (vanwege Corona kon de bruiloft dit jaar helaas niet doorgaan) en hoop ik weer gewoon handen te mogen schudden enzo… hopelijk ligt deze periode dan ver achter ons en is alles weer normaal😊