Blog:

Jubileum interview Wouter

Published on sep 22, 2021
By Tom / Marketing & PR

Van duikinstructeur naar software engineer. Niet een alledaagse overstap maar Wouter van Nuland heeft het gedaan. Na een afgeronde opleiding en een aantal jaren werkervaring in het toerisme wilde hij iets heel anders. Bij ons gestart als werkstudent naast zijn deeltijdopleiding en inmiddels 5 jaar in dienst bij Fourtress. Tijd om hem aan de tand te voelen over deze mooie mijlpaal en alle stappen hij de afgelopen 5 jaar heeft doorlopen.  

Hoe kijk je terug op de afgelopen 5 jaar?

Vooral met trots. Het is supersnel voorbij gegaan en ik heb 5 leerzame jaren gehad. Ik heb een wat apart traject doorlopen bij Fourtress. Na jaren in het toerisme werkzaam te zijn geweest wilde ik een carrière switch. In 2016 heb ik toen contact opgenomen met Fourtress in de persoon van Douwe en hij had een luisterend oor en begreep mijn situatie. Zo is het balletje gaan rollen. Naast mijn deeltijdstudie software development aan de Fontys zijn we toen het traject ingegaan van werkend leren bij Fourtress.

Het eerste jaar ben ik vooral mee gaan kijken met interne projecten op verschillende gebieden. Dat was al heel erg leerzaam. Vanaf jaar twee en drie ben ik gaan proberen kleine stukjes op te pakken op gebied testing, documentatie etc. Naarmate de tijd vorderde ben ik steeds meer programmeerwerkzaamheden gaan doen. Het laatste half jaar van de studie heb ik ook echt front end ontwikkelingen gedaan puur gericht op programmeren. In tussentijd heb ik nog een periode bij Philips gezeten op het vlak van test automatisering. Vorig jaar juli ben ik afgestudeerd en inmiddels dus dik een jaar in dienst als software engineer.

Kijk eens terug naar 5 jaar geleden toen je hier begon. Wie was je toen als persoon en wie ben je nu?

Dan ben ik vooral een stuk rustiger geworden, op meerdere gebieden haha. Toen ik begon zat ik er heel vrijblijvend in een leefde met de waan van de dag. Nu weet ik veel beter wat ik wil en waarom ik dat wil. Daarnaast heb ik me flink ontwikkeld op het gebied van gestructureerd werken, dingen aanpakken en ook doorzetten. Dit komt met name door het werken bij Fourtress, de manier hoe software trajecten worden uitgevoerd en het gehele proces er omheen. Dit ben ik ook gaan toepassen op mezelf en dat heeft me erg geholpen wat meer structuur te krijgen.

Op welke manier heb je Fourtress zien veranderen door de jaren heen?

Ik heb een hoop mensen zien komen en gaan natuurlijk. Inmiddels heb ik ook iedere hoek en werkplek van het kantoor wel gehad. De upgrade van het kantoor meegemaakt in de zin van touchscreen schermen en inrichting. Ook de intrede van de tafelvoetbal tafel deed het erg goed! Ik heb gelukkig nog nooit hoeven kruipen maar wel een hoop mensen laten kruipen haha. De nieuwe benedenverdieping is er nog bij gekomen. De Ondernemingsraad (OR) is in het leven geroepen, daar heb ik aan meegeholpen en onderdeel van uit gemaakt.

Verder heb ik in al die jaren een hoop leuke evenementen bijgewoond, interne Informatie avonden maar ook Fourtress events met interessante sprekers. Zulke events mis ik nu stiekem toch wel. Ook zijn er flink wat leuke zomerevents geweest met spectaculaire activiteiten. Daarnaast ook een hoop buitenlandse collega’s leren kennen de afgelopen jaren. Gezien mijn achtergrond en interesse vind ik dit erg leuk en interessant. Altijd mooi om een andere kijk te krijgen op de wereld en erg leerzaam om in een multicultureel team samen te werken.

Wat zijn de grootste veranderingen op technisch gebied die je de afgelopen jaren hebt meegemaakt?

Vooral dat ik meer en meer interesse heb gekregen in Front End development. In het begin dacht ik dat mobile app development mijn ding zou gaan worden maar dat is nu veranderd. Inmiddels vind ik front end veel uitdagender en ligt daar ook mijn interesse. 

Vooral het toepassen van frameworks op front end development vind ik leuk om te doen. Ik weet nu dat je veel meer kunt op desktop en front end dan wanneer het in een app ‘gepropt’ moet worden. Het stelt me in staat om vrijer te ontwikkelen met meer eigen inbreng en creativiteit.

Generatiekloof met jongere generatie zichtbaar?

Die zie ik nog niet echt eigenlijk. Als ik iets moet benoemen dan zit dat meer op verschil in taalgebruik. Tegenwoordig is het alleen nog maar technisch taalgebruik met veel Engelse woorden, de lean en mean kantoortermen. Ik merk soms dat ik daardoor verwijzingen of grapjes niet snap, wat dat betreft ben ik misschien ook geen echte diehard techneut.

Verder in het werk en qua samenwerken gaat met zowel jong als oud goed. Dat is ook wel een van mijn sterke punten. Ik zoek snel contact en stel mezelf ook altijd open voor anderen.

Wat heeft ervoor gezorgd dat je jaar in jaar uit Fourtress trouw bent gebleven?

In mijn geval vooral de optie om werkervaring op te kunnen doen tijdens mijn studie. Met name dan ook vanwege de goede begeleiding vanuit Field Management. Tijdens het gehele studietraject heb ik goede ondersteuning gehad. Beloftes die zijn gemaakt zijn altijd nagekomen en nog wel meer dan dat. Ik kreeg veel meer hulp en waar nodig ook meer vrijheid dan ik had durven dromen. Als ik ergens meer tijd voor nodig had werd die mogelijkheid me gegeven, als ik een boek of iets nodig had werd dat geregeld en als ik geconcentreerd thuis wilde werken voor mijn studie was dat ook nooit een probleem.

Humor in de ICT?

Dat bestaat zeker en is ook heel belangrijk. Op de opdracht waar ik nu zit is de humor af en toe wel erg schuin en plat moet ik zeggen haha. Maar liever iets teveel grappen dan te weinig. Humor op de werkvloer wil ook zeker niet zeggen dat er niet serieus gewerkt wordt, integendeel.

Hoogtepunt(en) in 5 jaar Fourtress?

De oplevering van het Galileo urenregistratie systeem is voor mij een erg mooi moment. Hier kwam voor mij heel veel samen, met name allerlei dingen die ik heb geleerd tijdens mijn studie. Daarnaast was dit het eerste echte project waar ik dingen zelfstandig deed, zonder steeds hulp van anderen nodig te hebben. Een eerste echte test eigenlijk en die is geslaagd!

Het afstuderen op zichzelf na die carrière switch is voor mij natuurlijk ook een persoonlijk hoogtepunt. Verder staat me een erg gezellige stapavond in Eindhoven met collega’s nog goed bij. Vooral omdat ik nog weet dat een collega, ik zal zijn naam niet noemen, in zijn auto heeft geslapen en ook nog eens niet meer wist waar hij deze geparkeerd had en uren heeft moeten zoeken. Blijft een mooi verhaal😊

Ook vond ik het Paintballen tijdens het zomerevent een aantal jaren geleden erg vet om te doen.  

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?

Ook over vijf jaar zal ik nog zeker in de techniek en software bezig zijn. Ik heb nog veel te leren en wil dus vooral nog de focus leggen op mijn technische ontwikkeling. Wel zou in de toekomst een combinatie van techniek en toerisme ideaal zijn. Bijvoorbeeld een applicatie ontwikkelen voor mensen die werken in een ander EU land. Mijn interesse in toerisme en andere culturen zal ook de komende 5 jaar blijven bestaan.