Blog:

Pieter 5 jaar in dienst!

Published on nov 18, 2019
By Tom / Marketing & PR

Pieter Buitendijk, woonachtig in Eindhoven en inmiddels 5 jaar in dienst bij Fourtress. Een van onze meest ervaren mannen en een echte embedded man in hart en nieren. Alom gewaardeerd door jong en oud, altijd in voor een praatje en daarnaast bekend om zijn ligfiets. Tijd om hem eens aan de tand te voelen over zijn tijd bij Fourtress.

5 jaar in dienst! Hoe kijk je terug op de afgelopen 5 jaar?
Met een heel goed gevoel. Ik ben bij mijn vorige werkgever weggegaan omdat ik dagelijks in de file stond en nu kan ik elke dag met de (lig)fiets naar het werk. Ideaal! Maar buiten dat kijk ik ook met een positief gevoel terug op alle leuke opdrachten die ik heb gehad. Ik zit nu al een tijdje bij VDL op een leuke opdracht maar bijvoorbeeld ook mijn eerste opdracht bij Mapscape was erg interessant.  Laatst werd ik er nog aan herinnerd; ik kreeg een appje van mijn broer die net een nieuwe Mercedes had met op het beeldscherm een 3D landkaart waar ik aan heb meegewerkt. Dat zijn toch leuke dingen om te vertellen.

Kijk eens terug naar toen je hier begon. Wie was je toen als persoon en wie ben je nu?
Om te beginnen ben ik 5 jaar ouder geworden😊 Daarnaast heb ik vooral een hoop bijgeleerd op verschillende vlakken. Ik heb brede kennis opgedaan qua technieken en daardoor heb je nu meer overzicht in het geheel. Daarnaast heb ik een aantal technische trainingen en cursussen (o.a. C++, Multicore en TDD) gevolgd waar ik in de praktijk in de dagelijkse werkzaamheden echt veel aan heb gehad. En nog steeds heb trouwens. 

Als persoon ben ik niet echt veel veranderd denk ik. Wel is het leuk om te zien dat de Insights kleurenprofielen, waar Fourtress veel aandacht aan schenkt, echt zijn gaan leven sinds ik hier zit. Je merkt dat je zelfs in je privé leven mensen gaat inschatten op bepaalde kleurprofielen met bijbehorende karaktertrekken.

Op welke manier heb je Fourtress zien veranderen door de jaren heen?
We zijn als bedrijf en qua medewerkers gegroeid maar gelukkig niet te snel. Het is nog steeds Fourtress gebleven waar de ‘human sense’ op allerlei manieren terug komt. Je kent bijna alle collega’s en als er nieuwe medewerkers komen dan leer je die ook makkelijk en snel kennen. Iedereen is toegankelijk en de persoonlijke aandacht, waar Fourtress voor staat, is er gelukkig nog steeds

Wat zijn de grootste veranderingen op technisch gebied die je de afgelopen 5 jaar hebt meegemaakt?
De grootste ‘cultuurshock’ voor mezelf was eigenlijk de eerste opdracht bij Mapscape. Ik was vooral C/C++ gewend en daar was alles ineens in de op dat moment nieuwe versie C++ 11. Daarnaast was het een ‘Linux only’ omgeving en kwamen er allerlei 3D dingen bij kijken. Daarvoor en daarna heb ik veelal opdrachten gehad in industriële omgevingen waar software iets meer bijzaak was. In die omgevingen is er op embedded vlak niet zoveel anders dan jaren geleden.

Wel zie je om je heen wat zaken veranderen. Overal zijn virtual machines tegenwoordig. Er is een omslag van OO naar functioneel programmeren.  Er zijn nu microcontrollers waar Python op draait. Dat zijn ontwikkelingen die 20 jaar geleden niet denkbaar waren, door de nieuwe technieken is alles veel meer toegankelijk.

Generatiekloof met jongere generatie zichtbaar?
Dat vind ik wel meevallen en ik vind het vooral leuk om samen te werken met jongeren, ze komen altijd wel met vernieuwende ideeën over code en programmeertalen. Over het algemeen kan ik ook goed met iedereen opschieten en vind ik het juist leuk om met verschillende mensen samen te werken, ook internationaal gezien. Nu werk ik bijvoorbeeld samen met een Indiër waardoor je iets van die cultuur mee krijgt, een Braziliaan die me eens heeft laten zien waar zijn familie woont en ouderlijk huis heeft laten zien, krijgen we af en toe kooktips van een Turkse en een Franse collega en plagen we een Italiaan met onze ‘heerlijke’ pizza Hawai😊

Wat heeft ervoor gezorgd dat je jaar in jaar uit Fourtress trouw bent gebleven?
De gezelligheid in het algemeen en de leuke borrels. Ook de trainingen en cursussen zijn veel waard voor me, Fourtress is echt een werkgever die investeert in mensen. Veel meer dan ik bij andere werkgevers gewend bent.

Hoogtepunt/mooiste moment in 5 jaar Fourtress?
Iets dat meteen in me opkomt is het jubileumevent vanwege het 15-jarig bestaan van Fourtress. Het was een heel weekend samen met partners met volop activiteiten. Met name het Speedboot racen en quad rijden was vet. Bij dat laatste was er alleen iemand per ongeluk de bocht uit gevlogen en met quad en al in het water terecht gekomen.. En ik geloof dat ik dat was. Ondanks die natte kleren was het toch een topweekend!:)

Kantoorhumor?
Humor op de werkvloer is zeker erg belangrijk. Zoals eerder aangegeven zorgt een internationale samenwerking zorgt voor leuke situaties en anekdotes. Zo hebben we nu een collega met afkorting “adonkers”. Dat wordt door een Franse collega uitgesproken als “I don’t care” en dat vinden wij dan weer grappig natuurlijk. Ook zijn er de gebruikelijke techneuten woordgrappen als je weer eens moet wachten op goedkeuring van de code en de verveling toeslaat.  Het zijn veelal van die inside jokes, zo is het meest effectieve antwoord naar managers als er weer eens geen geschikte testmachine beschikbaar is: “Och, ik heb voor thuis toch niet nodig…” Werkt altijd😊

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?
Ik denk nooit zo ver door eigenlijk en ik denk ook dat er niet zoveel anders zal zijn. Er zijn tegen die tijd misschien weer wat nieuwe technieken en programmeertalen maar ook dan ben ik nog steeds een enthousiaste programmeur die plezier heeft in zijn vak.