Blog:

Van afstudeerder naar Fourtress medewerker

Published on apr 22, 2021
By Tom / Marketing & PR

Al jarenlang maakt Fourtress gebruik van afstudeerders. Enerzijds om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de toekomstige generatie, maar daarnaast ook omdat zij zorgen voor een goede instroom van nieuwe medewerkers met een frisse en jeugdige blik. Als beide partijen tevreden zijn komt het dan ook vaak tot een indiensttreding, win-win situatie dus. Zo ook voor Ruud Schouten en Stan Smulders, in februari dit jaar afgestudeerd en daarna bij ons in dienst getreden. Zij vertellen over het traject van het afstuderen tot aan hun eerste maanden als Fourtress medewerker.

Ruud (links) en Stan (rechts) op hun eerste werkdag.

De eerste indruk

Ruud: Eigenlijk ben ik per toeval bij Fourtress terecht gekomen. Ik had in eerste instantie namelijk al een andere afstudeeropdracht gevonden. Helaas ging de opleiding niet akkoord met de opdracht en werd mij geadviseerd om voor de zekerheid een andere afstudeerplek te zoeken. Dit heb ik gedaan en toen kwam ik uiteindelijk uit bij Fourtress met de afstudeeropdracht voor Abel, zij bieden trainingsproducten én trainingsprogramma’s aan waarmee specifieke doelgroepen kunnen trainen op het vlak van fysiotherapie, sport en revalidatie. De opdracht sprak me meteen aan en ik was ook gelijk enthousiast over Fourtress. Vooral de bedrijfsfilm over hoe Fourtress de toekomst tegemoet gaat vond ik erg sterk. Die combinatie heeft ervoor gezorgd om voor Fourtress te kiezen als afstudeerstage.

Stan: Bij Fourtress had ik meteen een goede eerste indruk, het klinkt gek maar na het zien van de website kreeg ik er meteen een enorm goed gevoel bij.

De afstudeeropdracht

Stan: Naast de goede eerste indruk van Fourtress was het met name de afstudeeropdracht die mijn interesse wekte. De opdracht voor het High Tech Software Cluster sprak mij enorm aan omdat het voor een echte opdrachtgever was, en dus geen “wegwerp project”.

Abel Pro.

Ruud: De opdracht die ik heb uitgevoerd ging over het maken van een mobiele applicatie die in verbinding staat met sensoren op een trainingsapparaat (de Abel Pro) dat wordt gebruikt om cliënten te ondersteunen in het herstel. De sensoren houden data bij voor de acceleratie en oriëntatie van de halter en de hoeveelheid gewicht die wordt uitgeoefend op het trainingsapparaat.

Ruud: Een bijkomend voordeel van mijn opdracht was het feit dat er een externe klant bij betrokken was. Hierdoor wordt het allemaal erg serieus aangepakt en ging ik ook geregeld naar de klant voor overleg. Zo ben ik bijvoorbeeld samen met collega’s Henk en Thais naar de klant geweest voor een demo van het product. Op die manier krijg je een duidelijker beeld van de verwachtingen van de klant en kun je er face to face over sparren. Daarnaast heb ik zelfs een rol gespeeld bij het opnemen van een promotievideo van de Abel Pro (zie onderstaand). Erg leuk om te doen natuurlijk!

De afstudeerperiode

Stan: De eerste week bij Fourtress begon al meteen goed. Met al het personeel inclusief de afstudeerders waren we welkom op de Fourtress borrel en barbecue (toen het nog mocht… ) bij een restaurant in het centrum van Eindhoven. Ik had al best wat mensen leren kennen maar zo’n borrel zorgt meteen voor een informele kennismaking met iedereen.

Stan: Helaas gooide het Corona virus daarna al gauw roet in het eten. Ook wij moesten meer gaan thuiswerken waardoor het leuke contact met collega’s ineens een stuk minder werd. In het begin dacht ik: “Yes! Uitslapen en lekker thuis werken”. Maar dat gevoel was van korte duur. ik merkte dat iedere dag in mijn eentje thuiswerken op mijn kamer geen positieve invloed had op mij. Door intensiever contact met collega’s via Teams en door steeds te denken aan het uiteindelijke doel, het behalen van mijn diploma, wist ik steeds weer de motivatie te vinden om mijn afstudeerstage tot een goed einde te brengen.

Stan (rechts) bij het behalen van zijn diploma.

Ruud: Tijdens mijn afstuderen ben ik heel divers bezig geweest. Samen met de andere afstudeerders hadden we elke dag contact via een stand-up. Daarin vertelden we wat we de afgelopen dag hadden gedaan en wat er op de planning stond. Daarnaast was het een contactmoment om even met elkaar te kunnen bijkletsen. Bij deze stand-up was ook altijd iemand van Fourtress aanwezig die ons wat tips gaf en ons kon ondersteunen bij een eventuele hulpvraag.

Ruud: Natuurlijk is vanwege de Corona periode mijn stage anders verlopen dan normaal. In het begin van de periode konden we nog gewoon de hele week naar kantoor maar dit werd naar verloop van tijd steeds minder. Het thuiswerken vond ik niet heel erg maar het was wel even wennen. Mijn “hobby-plek” moest ik nu gaan gebruiken als werkplek. Ondanks dat heb ik erg veel plezier gehad tijdens mijn afstuderen, zelfs bij het maken van de documentatie! Haha.

De eerste weken als Fourtress medewerker

Ruud: Tijdens mijn afstuderen is mij een contract aangeboden en dat heb ik meteen geaccepteerd. Dit omdat ik tijdens de afstudeerperiode met veel plezier bij Fourtress gewerkt heb en ik dit als een van de belangrijkste voorwaarden zie bij het ‘echte’ werken: plezier hebben in je werk.

Stan: Na het behalen van mijn diploma werd ik benaderd door Wouter (Field Manager) voor een oriënterend gesprek en niet veel later kreeg ik een contract aangeboden, mijn dag kon niet meer stuk. De voornaamste reden dat ik voor Fourtress heb gekozen is omdat je binnen Fourtress een heel breed aanbod van projecten hebt. Aangezien ik pas net ben afgestudeerd lijkt het me leerzaam om aan het begin van mijn carrière veel ervaring op te doen in verschillende richtingen op het gebied van software. Ik zie mezelf de komende jaren dan ook vooral veel bijleren als “Full-stack” Software Engineer.

Ruud: Ik ben nu enkele maanden in dienst en heb het erg naar mijn zin! Op dit moment ben ik bezig aan een intern project (Galileo). Het team is hierbij erg betrokken en schiet altijd te hulp wanneer je iets vraagt, wat erg fijn is als je ergens nieuw bent. Maar ik kijk er zelf erg naar uit om voor een externe klant te mogen werken, tot die tijd werk ik lekker door aan Galileo. Genoeg te doen nog!

Stan: Ook ik kijk er erg naar uit om binnen Fourtress aan mijn ontwikkeling te werken en te kunnen groeien, zowel qua soft skills als op het gebied van software engineering. Maar waar ik het meest naar uitkijk is dat het leven weer terug naar “normaal” gaat, zodat ik in de zomer weer lekker kan borrelen op het terras en naar een festival kan!