Blog:

Waarom altijd maar die virtuele achtergrond?

Published on mrt 09, 2021
By Wouter / Manager Test Guild

Sinds corona zitten de meeste mensen thuis en dat betekent videobellen. Lekker efficiënt en geen reistijd… Maar wel een stuk onpersoonlijker. Nu valt mij op dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van virtuele achtergronden. Het enige wat het videogesprek nog persoonlijk maakte, dat je kon zien waar die persoon zat, is weg. Waarom die virtuele achtergrond?!

We werken allemaal thuis

Zeker in het begin was dat thuiswerken nog wat wennen. Thuis zoeken naar een plek om ergens te werken. Geen studeerkamer, spelende kinderen op de achtergrond en dan ben je soms geforceerd om op een slaapkamer te zitten. Maar is dit dan de reden om je achtergrond virtueel te verdoezelen? Nee, we werken allemaal thuis en we zitten allemaal in een soortgelijke situatie. De omgeving waar je zit, vertelt hier wat over. Werken jullie ook thuis? Ben je op kantoor? Allemaal vragen die het persoonlijker maken en waar je nu geen antwoord meer op hebt.

“Soms ben ik meer gefocust op het ontdekken wat ik allemaal door de virtuele achtergrond kan zien, dan op het gesprek”

Iets te verbergen?

Ik denk niet dat men iets te verbergen heeft. Om even dat ene boek te laten zien, wordt virtuele achtergrond net zo gemakkelijk uitgezet, echter gaat hij daarna weer aan?! Toch iets te verbergen? Videobellen is niet meer nieuw (helaas). Ondertussen heb je een werkplek en weet je wel dat je gaat videobellen, je hebt meer dan genoeg tijd gehad om je laptop te draaien en dat ding wat je niet in beeld wilt even te verplaatsen. Daarnaast zijn de algoritmes voor de achtergrond niet optimaal. Je ziet constant artefacten om het silhouet heen, waardoor je toch nog iets ziet van de echte achtergrond. Dit is heel afleidend en soms ben ik meer gefocust op het ontdekken wat ik allemaal door de virtuele achtergrond kan zien, dan op het gesprek. Dit allemaal maakt het lastig om een persoonlijke connectie te maken, je hebt geen idee waar hij/zij is.

Verschillende achtergronden

De meeste videobel platformen hebben de optie om verschillende virtuele achtergronden te kiezen: je achtergrond vervagen, een nep omgeving of het toevoegen van een eigen achtergrond.

Achtergrond vervagen. Je achtergrond vervagen is het beste van al het kwaad. Artefacten vallen minder op, je hebt nog enig idee waar mensen zitten en de lichtinval klopt. Echter, is het een sport om door de vervaging toch te herkennen waar de persoon zit. Leuk idee voor de vrijdagmiddagborrel: spelletje vervaagde foto herkennen, iemand?

Nep omgeving. Nep omgevingen waren in het begin leuk, zeker diegene waar je totaal op een andere plek of zelfs op een andere planeet bent. Echter is het nieuwe er vanaf en zijn er maar een paar goede achtergronden die werken. Zo heb je een hele dag vergaderingen met mensen die allemaal ergens anders zitten, maar dezelfde achtergrond hebben. Daarnaast klopt de lichtinval van de achtergrond nooit helemaal met de persoon, wat een raar beeld geeft.

Eigen achtergronden. Het vervelendste zijn de eigen achtergronden. Zeker als er een marketing sausje overheen zit. Leuk die felle kleur met een logo in de hoek en je bedrijfsslogan. Maar het leid af en haalt compleet de diepte weg. Door het hoge contrast met de echte omgeving vallen artefacten ontzettend op, waardoor het soms net een disco lijkt. Om het nog maar niet te hebben over de lichtinval van deze achtergronden, die eigenlijk nooit aanwezig is.

Gewoon geen achtergrond

Stel je verbergt je achtergrond niet, is het zo erg als iemand iets vraagt over dat interessante schilderij achter je? Of over die boekenkast waar precies die super vette serie staat die jij ook gelezen hebt? Juist dit zorgt voor connectie met elkaar, iets dat we volgens mij in deze tijd goed kunnen gebruiken.

Ik wil bij deze iedereen oproepen voortaan alleen nog maar echte achtergronden te gebruiken bij het videobellen. Wie doet er mee?