Blog:

Zijn informele events voorgoed verleden tijd?

Published on aug 05, 2020
By Tom / Marketing & PR

Editie 7 stond inmiddels gepland voor september. Ook nu weer met spraakmakende sprekers rondom een mooi actueel onderwerp. De locatie was bevestigd en toen we ons op de uitnodigingen wilden gaan richten was daar ineens Corona, een intelligente lockdown en een 1,5 meter samenleving… Geen Fourtress Event dit jaar. Volgend jaar dan maar? Of zijn informele events voorgoed verleden tijd?

Het Fourtress Event

Het Fourtress Event is inmiddels een bekend begrip bij onze medewerkers en relaties. Vier jaar geleden gestart, toen we zagen dat er op de ouderwetse statische beursvloeren echt niks meer te beleven was. Elk jaar weer dalende bezoekersaantallen, elk jaar minder standhouders, elk jaar dezelfde sprekers en ook elk jaar dezelfde klanten en relaties met hun vaste afgevaardigden. En de kosten van de beursvloer en voorbereiding? Die bleven hetzelfde…

‘Waarom gaan we niet zelf iets organiseren?’ En zo geschiedde. Twee keer per jaar een Fourtress Event rondom een actueel en technisch onderwerp met spraakmakende sprekers. Onderwerpen als Privacy & Security, Artificial Intelligence, Mobiliteit van de toekomst, Data analyse in de topsport, Duurzaamheid en Economische bedreigingen zijn de revue gepasseerd. Van futuristische trendwatchers als Richard van Hooijdonk en Jarno Duursma naar kritische hoogleraren Jan Smits en Guszti Eiben. Van specialisten als bewegingswetenschapper Jorn Knops en Neuro-Econoom Wouter van den Berg naar inspirators Ruud Veltenaar en Leen Zevenbergen. Van innovators als Lightyear en Hyperloop naar bekende namen als Ben van der Burg en Robert Doornbos.

Elke editie zo’n 100 aanwezigen, rond de 50 medewerkers en daarnaast een 50-tal relaties en potentiële klanten die we op persoonlijke titel uitnodigden. Vooraf een buffet met een hapje en een drankje, daarna twee aansprekende presentaties met garantie op stof tot napraten en na afloop uiteraard een borrel en een nootje. Elke editie kregen we de complimenten. Informele setting, goede sfeer, gezellig en vooral een leuk weerzien met nieuwe en oude bekenden. Precies waar Fourtress voor staat.

Alles digitaal

En ineens was daar Corona. Alles moest plotseling digitaal. De (nooit gebruikte) webcam draaide ineens overuren, digitale nieuwsbrieven en webinars vlogen je om de oren. Online vrijdagmiddagborrels werden overal in het leven geroepen en zelfs online beurzen en events kwamen voorbij. Overal werd snel op de situatie ingespeeld met prima initiatieven en de algehele stemming was dat ‘alles ook prima digitaal kan tegenwoordig’. Op veel onderdelen is dat zeker waar, alleen niet voor het Fourtress Event.

Informeel contact

Kijkend naar de insteek van onze events dan zijn het onderwerp en de sprekers belangrijk, maar niet het hoofdthema. Ons gaat het vooral om het informeel samen zijn, persoonlijk contact, gezelligheid, in ontspannen sfeer wat eten en drinken, spontaan aan iemand voorgesteld worden en oude bekenden ontmoeten en warm begroeten. Oftewel: alles wat digitaal niet kan…

‘Maar even uitstellen dus’, Was de eerste gedachte… Alleen is dat ‘even’ inmiddels veranderd naar ‘voorlopig maar geen event’. En dan hebben we nog de vooruitzichten met nieuwe brandhaarden en een eventuele tweede golf. Komt het persoonlijke contact nog terug zoals het was? Wordt de 1,5 meter samenleving echt het nieuwe normaal? Zijn informele events voorgoed verleden tijd? Is dit het einde van het Fourtress Event??

Optimistisch als ik ben wil ik me daar niet zomaar bij neerleggen. Deze afstandelijke manier van contact is toch niet iets dat we willen? Ik niet in ieder geval. Ik hoop dus ook echt we in de nabije toekomst weer een Fourtress event kunnen organiseren zoals ‘vroeger’. En dan niet alleen omdat er anders zo’n informeel en waardevol contactmoment met relaties verloren gaat. Maar vooral ook omdat ik zelf zo graag weer ‘ouderwets’ spontaan oud-collega’s en relaties wil begroeten in een relaxte sfeer. Informeel, hartelijk en gewoon gezellig. Precies waar Fourtress ook voor staat.