Case:

Pentair Haffmans – Alcohol meter

Published on jul 01, 2017
By Pim / Systeem Engineer

Pentair is een “multinational diversified industrial company” met wereldwijd meer dan 27.000 medewerkers. Het bedrijf haalde door een overname Haffmans in huis, dat groot werd met zijn gehaltemeter, een CO2-meter voor brouwerijen. Sterker nog, je vindt nergens ter wereld een brouwerij waar geen product van Haffmans staat. Waar dit deel van het bedrijf zich richt op brouwerijen zorgen andere onderdelen van Pentair voor mobiele waterfilterinstallaties, die bijvoorbeeld bij een natuurramp ingezet worden om een kleine stad weer van schoon drinkwater te voorzien.

Pentair ontwikkelt en produceert verschillende producten voor de  frisdrank-en bierbrouw industrie binnenhuis. Op de R&D afdeling komen vormgeving, rekenmodellen, werktuigbouwkunde, maar ook productieondersteuning en softwareontwikkeling samen.

Fourtress werkt hier aan verschillende producten zoals de Keg Monitor, een controle systeem voor de reinigingsstraat van bierfusten. Wanneer een fust vanuit de horeca terugkomt bij de brouwerij wordt deze schoongemaakt en gecontroleerd of de afsluiting nog goed werkt. Hiervoor is een fust uitgerust met diverse sensoren (temperatuur, druk etc.) en een embedded systeem om data in op te slaan. Dit ‘meetfust’ gaat de reinigingsstraat in om data te verzamelen.

Een ander project met Fourtress is de inline alcoholmeter. ‘Inline’ houdt in dat dit een sensor is die in een bierleiding is gemonteerd, in tegenstelling tot lab-apparatuur die op een werkblad staat. De sensor moet het alcoholpercentage meten terwijl er iedere seconde een meter bier door de leiding loopt. Dit meten gebeurt op basis van een laser die door het bier heen op een spectrometer schijnt. Het spectrum wordt beïnvloed door de verschillende bestandsdelen in het bier, de alcohol zorgt voor een minieme afwijking in het signaal.

Tenslotte ontwikkelde Fourtress samen met Pentair de troebelheidsmeter, een controlesysteem waarmee de troebelheid van vloeistoffen kan worden berekend.

Hoewel deze projecten over verschillende instrumenten gaan, hebben ze onderhuids veel gemeen: Allemaal zijn het embedded systemen met een zognaamde ‘ARM Cortex core’. Ze draaien alledrie op basis van freeRTOS met een eigen library van hardware drivers en applicatie modules, allemaal in C geschreven. Eén van de zaken waar Fourtress mee aan de slag ging, is het opzetten van generieke blokken voor een hardware-specifieke driver met een gemeenschappelijke interface. Hierdoor zijn we flexibeler in de hardware keuze, is testen makkelijker, en bevorderen we code re-use.